TERAPEUTKA - orangemedica

Przejdź do treści
dietetyczka
Marta Pawłowska MBA, EMBA,

  • ekspertka od zdrowego trybu życia
  • terapeutka i coachini
  • mentorka w obszarze dokonania  zmiany

Historia ludzkości przypomina coraz bardziej wyścig między edukacją a katastrofą
to zdanie urodzonego ponad 100 lat przede mną brytyjskiego pisarza Herberta G. Wellsa,
które niezmiennie traktuję jako osobiste zawodowe motto.

Choć pesymistyczna wizja świata tego autora jest obca mojej naturze,
to przytoczony cytat towarzyszy mi od lat,
tchnąc wyjątkową aktualnością w refleksjach nad zadaną do życia rzeczywistością.

I. Specjalizacje zawodowe:
1. W obszarze relacji człowieka z jedzeniem i zdrowiem:
  • doświadczony specjalista ds. żywienia człowieka,
  • diet & life coach, trener zdrowia rodziny,
  • terapeuta narracyjny (w procesie certyfikacji),
  • obecnie w trakcie dodatkowych studiów psychodietetyki.
2. W obszarze ochrony zdrowia:
  • specjalista edukacji i komunikacji o zdrowiu,
  • ekspert ds. profilaktyki chorób i promocji zdrowia,
  • wykładowca uniwersytecki.

II. BIO:
  • Wykształcenie wyższe:
  • Studia EMBA Zarządzanie w Ochronie Zdrowia w Uczelni Łazarskiego w Warszawie
  • Studia MBA W Oxford Brooks University/Wyższej Szkole Zarządzania w Warszawie
  • Studia Podyplomowe w Akademii Ekonomicznej w Krakowie (specjalizacja: Public Relations)
  • Polsko-Francuska Podyplomowa Szkoła Zarządzania w Krakowie (specjalizacja: Marketing i Komunikacja)
  • Studia Magisterskie na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego (specjalizacja: Filologia Hiszpańska)
             
III. Szkolenia i certyfikaty:
  • Roczny Kurs Terapii Narracyjnej Dulwich Centre (Graduate Certificate - w procesie certyfikacji)
  • Roczny Kurs Diet Coaching akredytowany przez Izbę Coachingu
  • Akredytacja Izby Coachingu   
IV. Członkostwo w organizacjach:
  • Instytut Zarządzania w Ochronie Zdrowia – ekspert ds. promocji zdrowia i edukacji
  • Partnerstwo na Rzecz Profilaktyki i Leczenia Otyłości – ekspert ds. profilaktyki otyłości i promocji zdrowia
  • Izba Coachingu
  • Stowarzyszenie Psychologów Chrześcijańskich
  • Stowarzyszenie IFIC Polska – konsultant ds. PR i PA
  • Związek Pracodawców Opieki Koordynowanej Opartej na Wartości SPOIWO – członek wspierający

V. Doświadczenie w obszarze relacji człowieka z jedzeniem oraz life coachingu:
Obszar pomocy:
  • Pracuję przede wszystkim z osobami zmagającymi się z zaburzeniami odżywiania (jedzenie emocjonalne, kompulsywne objadanie się, powracające etapy tycia i chudnięcia, uzależnienie od cukru i słodkiego smaku, brak usystematyzowanej wiedzy żywieniowej), jak również z nieumiejętnością skutecznej zmiany stylu życia, szkodliwymi nawykami oraz przekonaniami żywieniowymi i zdrowotnymi, krzywdzącym obrazem siebie czy niską samooceną.
    Specjalizuję się w mechanizmach tycia i odchudzania, w marketingu otyłości, tzw. jedzeniu emocjonalnym, w zaburzeniach i współwystępujących kompulsjach jednoźródłowych.  Na relację człowieka z jedzeniem lubię patrzeć z perspektywy „big picture”, uwzględniając aspekty fizyczne, emocjonalne,
    społeczne oraz duchowe.
  • Prowadzę procesy osób indywidualnych, par oraz rodzin – wspierając gruntowne „(r)ewolucje” zwyczajów żywieniowych, przekonań zdrowotnych i życiowych, w tym angażując członków rodziny w każdym wieku.
  • W pracy z podopiecznymi stosuję różnorodne narzędzia i techniki, czyniąc każdy proces „szytym na miarę” wg potrzeb i celów danej osoby lub rodziny.
    Cenię sobie terapię narracyjną oraz coaching prowokatywny, odwołuję się w pracy do arteterapii, elementów psychologii pozytywnej (logoterapia V. Frankla) oraz pracy z ciałem wg metody A. Lowena. Wierzę w moc słowa i uwielbiam pracę ze słowem. Trudno się ze mną nudzić.
        
Doświadczenie:
  • Posiadam 15-letnie doświadczenie w pracy coachingowej, indywidualnej i grupowej - zrealizowałam łącznie blisko 15 000 godzin coachingu. Jestem prelegentką konferencji, warsztatów dla kobiet oraz wydarzeń merytorycznych dedykowanych profilaktyce i marketingowi otyłości.
  • Jestem współautorką wydanej w 2021 roku książki „Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem?”.
  • Przeprowadziłam dziewięć edycji pierwszych w Polsce autorskich warsztatów poświęconych jedzeniu emocjonalnemu – „Ja i jedzenie: karmię ciało czy zatykam duszę?”. Jestem autorką publikacji popularnonaukowych, obecną w mediach life style, zdrowotnych i informacyjnych jako ekspert merytoryczny.
  • Stale pogłębiam wiedzę i sięgam po nowe doświadczenia zawodowe, poddając pracę coachingową i terapeutyczną procesom superwizyjnym.
    Władam biegle językiem angielskim, francuskim i hiszpańskim.
        
  • Moją drugą ścieżką zawodową jest zarządzanie profilaktyką chorób i promocją zdrowia, ze szczególną ekspertyzą w prewencji otyłości dzieci i młodzieży
    oraz w edukacji i komunikacji o zdrowiu. Ukończyłam iberystykę na Uniwersytecie Jagiellońskim, następnie podyplomowe studia Public Relations Akademii Ekonomicznej w Krakowie. Posiadam dyplom MBA z dysertacją o tematyce marketingu narodowego oraz dyplom EMBA Zarządzanie w Ochronie Zdrowia
    z pracą dedykowaną narodowej strategii rządu hiszpańskiego redukcji otyłości dzieci. Jak widać, pociąga mnie „narodowość”, choć jeszcze tego nie zgłębiłam
  • Od 2022 roku jestem współtwórcą i kierownikiem autorskiego kierunku studiów podyplomowych Health Promotion & Prevention Manager/Zarządzanie Promocją Zdrowia i Profilaktyką Chorób w Centrum Kształcenia Podyplomowego Uczelni Łazarskiego. Jestem autorką i współautorką opracowań naukowych dedykowanych prewencji nadmiernej masy ciała dzieci i młodzieży, a także ekspertem promocji zdrowia i komunikacji o zdrowiu Uczelni Łazarskiego.
    Jestem także jednym z założycieli Partnerstwa na Rzecz Profilaktyki i Leczenia Otyłości, wykładowcą uniwersyteckim i prelegentem wydarzeń konferencyjnych
    .
      
Zainteresowania:
  • Prywatnie interesuję się architekturą i kulturą Hiszpanii (także kulinarną), kocham dobre kino, podróżuję i piszę. Z konsekwencją walczę o jakość dostępnych na rynku produktów spożywczych, aktywnie sprzeciwiam się postępującemu konsumpcjonizmowi oraz z uporem nakłaniam do rozróżniania żywności w kluczu „żywność prawdziwa” i „żywność sztuczna”, zamiast w kluczu żywności zdrowej i niezdrowej. Wierzę w człowieka – w istotę człowieka, czyli jego serce,
    a nie jego rozum. Ten ostatni uważam - delikatnie mówiąc - za mocno przereklamowany.
DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWA I MEDIALNA
PRASA I PUBLIKATORY INTERNETOWE
PAKIETY W PROMOCYJNYCH CENACH - RABATY 4%, 8%, 12%
Wróć do spisu treści