DIETETYK ORANGEMEDICA
mgr Klaudia Ruszkowska - Ekspertka w dziedzinie Dietetyki Klinicznej i Psychodietetyki
Do kogo adresuję moje usługi:
- chorych na otyłość,
- chorych na insulinooporność
- osób z chorobami autoimmunologicznymi i onkologicznymi
- chorych na anoreksję
- chorych na bulimię
- chorych na dnę moczanową
- osób pragnących zmienić tryb życia
- pacjentów, którzy przytyli w czasie pandemii lub home office.
Jakie cele chciałabym Ci pomóc osiągnąć?
- atrakcyjną sylwetkę
- redukcję wagi ciała
- napęd i chęć do życia
- poprawę jakości Twojego życia
- wspomóc właściwe leczenie chorób metabolicznych
- pomóc zmienić nawyki żywieniowe
Moje BIO:
Jestem dietetykiem klinicznym, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
1. DLACZEGO ZOSTAŁAM DIETETYCZKĄ?
Zostałam dietetyczką, ponieważ sam zmagałam się z problemem ponadnormatywnej wagi ciała.
Jako sportowiec borykałam się z nadwagą, a później z otyłością, które ustalenie przyczyny nastręczało wiele trudności...
Fakt mojej otyłości spotęgował we mnie determinację do odnalezienia przyczyny moich problemów z nadmiarem kilogramów.
Testowałam wiele diet na sobie - zazwyczaj bezowocnie. To jeszcze bardziej wzmagało moją ciekawość.
Zainteresowałam się wtedy psychobiologią, która uwzględnia również rolę psychiki.
Uważam, że psychobiologia wraz z dietetyką tworzy najskuteczniejsze połączenie, dzięki któremu schudłam ponad 40 kg, a teraz jestem w stanie pomóc swoim pacjentom.
Uważam, że psychobiologia wraz z dietetyką tworzy najskuteczniejsze połączenie, dzięki któremu schudłam ponad 40 kg, a teraz jestem w stanie pomóc swoim pacjentom.
2. CZYM SIĘ ZAJMUJĘ I KOMU POMAGAM NA CO DZIEŃ?
Specjalizuję się w dietetyce klinicznej oraz psychodietetyce.
Na co dzień pracuję z pacjentami zmagającymi się z niedoczynnością i nadczynnością tarczycy, insulinoopornością
oraz z zaburzeniami odżywiania (anoreksja, bulimia, ortoreksja).
Podczas współpracy kładę bardzo duży nacisk na aspekty psychologiczne.
Rozpatruję problem nadwagi i otyłości również na poziomie uwarunkowań i determinantów psychologicznych.
Mocno skupiam się na pracy z wewnętrzną motywacją pacjenta, wykorzystując przy tym moją autorską metodę PSD.
3. CO JEST MOIM GŁÓWNYM CELEM?
Moim głównym celem jest zmiana sposobu myślenia podopiecznego, której efektem jest osiągnięcie docelowej sylwetki oraz poprawa stanu zdrowia.
4. JAK POMAGAM?
- Układając plan żywieniowy biorę pod uwagę indywidualne potrzeby i preferencje pacjenta.
- Dopasowuję sposób żywienia do jego możliwości. Wyznaję zasadę „zrobione jest lepsze niż
doskonałe”.
- Dążę do tego, aby zmiana pacjenta była źródłem szczęścia, a nie stresu, restrykcji frustracji.
- Dopasowuję sposób żywienia do jego możliwości. Wyznaję zasadę „zrobione jest lepsze niż
doskonałe”.
- Dążę do tego, aby zmiana pacjenta była źródłem szczęścia, a nie stresu, restrykcji frustracji.
do zobaczenia w krainie zdrowych dań
Pozdrawiam
Klaudia Ruszkowska